16 Αυγ 2013

Επιστολή της ISME στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας

Η Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) και πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τις Τέχνες και την Παιδεία prof. Margaret Barrett,  εκφράζει  τη βαθιά ανησυχία της  για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα που αφαιρεί το μάθημα της μουσικής από τα Γυμνάσια.

Συγκεκριμένα επισημαίνει:
«Η μουσική αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα με τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε τον κόσμο μας και να επικοινωνήσουμε αυτή την αντίληψη στον εαυτό μας  και στους άλλους. Αυτή η ικανότητα αναδεικνύεται από την συμμετοχή των νέων παιδιών από μικρή ηλικία σε μουσικά παιχνίδια μέχρι  τη βαθύτερη  ενασχόληση σε συναρπαστικές  ευκαιρίες εκτέλεσης  που επιτρέπουν στους νέους να γνωρίσουν διαφορετικούς κόσμους.  Η έρευνα κατέδειξε τους τρόπους με τους οποίους η μουσική είναι μια πλούσια πηγή στην ανθρώπινη ανάπτυξη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των νέων γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Τα στοιχεία που προκύπτουν από εργασίες σε όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους η συμμετοχή στη μουσική δραστηριότητα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη των προ-κοινωνικών συμπεριφορών, και μια αίσθηση της ατομικής και συλλογικής  ευημερίας.
Μέσω της ενεργούς μουσικής εμπειρίας οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις γνώσεις και την εμπειρία των κόσμων που δε συναντούν στην καθημερινή τους ζωή. Η ενεργός συμμετοχή στη μουσική βοηθά τους νέους στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης, γνώση των σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, καθώς και την ικανότητα να εκτιμήσουν και να συμβάλουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η μουσική δεν είναι μόνο ένα όχημα για την εκμάθηση για άλλων πτυχών του κόσμου, αποτελείται επίσης από ένα σημαντικό μέρος γνώσεων και ένα σύνολο δεξιοτήτων και τεχνικών που απαιτούν βαθιά και παρατεταμένη μελέτη.            
Η αφαίρεση του μαθήματος της  μουσικής από το Ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου θα αφαιρούσε τη δυνατότητα στους νέους στην Ελλάδα να αναπτύξουν τις παραπάνω γνώσεις, τις δεξιότητες και τις τεχνικές, και να συμβάλουν στις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτιστικές ανταλλαγές της χώρας, της περιοχής τους, και των κόσμων τους.
Η δέσμευση της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα πιστοποιείται από το άκρως επιτυχημένο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISME που φιλοξενήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, τον Ιούλιο του 2012 στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο προσέλκυσε πάνω από 1400 εκπαιδευτικούς της  μουσικής από περίπου 30 χώρες παγκοσμίως. Μέσα από αυτό το συνέδριο, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δουν την προσήλωση και την ακεραιότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών της μουσικής και τη σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα των εκπαιδευτικών μουσικής. Η διακοπή αυτής της σημαντικής δουλειάς μέσα από την αφαίρεση της μουσικής από το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων δε θα ήταν μόνο απώλεια για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα.»

Κλείνοντας τη ν επιστολή της η πρόεδρος της ISME καλεί το  Υπουργείο να επανεξετάσει την τρέχουσα και προτεινόμενη διάταξη για τη μουσική στο πλαίσιο προγράμματος σπουδών του ελληνικού Γυμνασίου και να διασφαλίσει  ότι η σημαντική συνεισφορά της μουσικής στον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζεται και στηρίζεται.

Δείτε όλη την επιστολή στο site της Ε.Ε.Μ.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου